Hvad koster det at have en bil er et populært spørgsmål blandt nye bilejer. Hvis du skal ud og anskaffe en bil, er der en række overvejelser du skal gøre dig.
Først og fremmest skal du besluttet dig for hvilken type af bil, der dækker dit behov. Skal det være en familiebil, en lille mikrobil, en bil der kan trække en hestetrailer eller har du et helt fjerde behov, som dit køretøj skal opfylde?
→ Se dine nye kviklån muligheder her
Overvej også om du skal have en miljørigtig elbil en hybridbil, eller en traditionel benzin eller dieselbil. Herudover skal du afgøre om bilen skal være ny eller brugt. Dette afhænger selvfølgelig også af hvor stort dit bilbudget er.
Men en bil koster ikke kun penge at anskaffe og afdrage, der er også en række løbende udgifter, som du skal afsætte penge til i budgettet. I denne artikel ser vi nærmere på hvad det koster at have en bil.
Vægtafgift eller grøn ejerafgift
Alt efter hvilken type af bil du køber og hvor gammel bilen er skal du betale vægtafgift eller grøn ejerafgift.
Det er bilens alder, der er afgørende for om du skal betale det ene eller det andet. Er din bil fra før 1.juli 1997 (18. marts 2009 for varebiler) skal du betale vægtafgift, er din bil nyere skal du betale grøn ejerafgift.
Den grønne ejerafgift beregnes ud fra bilens brændstofforbrug.
Bilforsikring
Alle bilejere skal have en bilforsikring på deres køretøj. Som minimum skal du have en ansvarsforsikring, det er nemlig lovpligtigt med en bilforsikring.
En ansvarsforsikring dækker hvis du kommer til at forårsage skader andre mennesker eller andres ejendele. De fleste bilejere har dog ikke kun en ansvarsforsikring men en kaskoforsikring.
Med en kaskoforsikring får du også dækket dine udgifter, hvis der sker skader på din bil. Spørg gerne flere forsikringsselskaber om deres priser inden du beslutter dig, der kan nemlig være penge at spare på forsikringsmarkedet.
Andre udgifter til bilen
Udover forsikring og ejerafgift må du også påregne at der er udgifter til løbende vedligehold af din bil. Køber du en ældre bil vil de løbende udgifter til værksted og bilsyn som oftest være højere end en hvi du anskaffer en nyere bil.
Det er også en god idé, at få bilen undervognsbehandlet, det gælder uanset om bilen er ny eller gammel. Herved holder bilen nemlig længere. Brændstof til bilen udgør også en løbende udgift.
Køber du en stor benzinsluger er den selvsagt dyrere i drift end en lille mikrobil eller en hybrid,- eller elbil.
Vi håber at vi med denne artikel har givet dig et indblik i nogle af de udgifter, du skal tage højde for når du køber en bil.
Som det også fremgår af artiklen, kan der ikke konkluderes noget entydigt om hvad det koster at have en bil, da dette afhænger af rigtig mange faktorer. Vi ønsker dig god fornøjelse med dit bilkøb!