Forbrugslån – oversigt over det bedste forbrugslån i Danmark

Sidst opdateret: december 23, 2021 af sparexperten

Hvad er et forbrugslån

Et forbrugslån er et overordnet term, der bruges i forbindelse med forskellige typer lån. Det de alle har tilfælles, er at det er lån til forbrug. Forbrugslån er altså en overordnet titel, og herunder er at finde: Kviklån, mikrolån, SMS lån, minilån og kassekredit online. Som regel bruger man dog oftest begrebet forbrugslån, om lån af et større beløb.

En anden ting alle forbrugslån har tilfælles, er at det ikke er nødvendigt at stille en sikkerhed. Dermed kan du tage denne form for lån online, i stedet for at gå i banken. I banken skal du have en god grund til at låne penge, og dermed præsentere en begrundelse og en plan, men det behøves ikke ved et online forbrugslån.

Hvad koster et forbrugslån

Prisen på forbrugslån, varierer alt efter udbyderen. De faktorer der dog er vigtige at se på, er den rente lånet har, eventuelle månedlige gebyrer, administrationsomkostninger og stiftelsesomkostninger. Alle disse parametre er forskellige fra lån til lån, og det er dermed vigtigt at sammenligne dem, for at sikre dig at du vælger det bedste lån. Heldigvis er det blevet en del lettere at sammenligne de samlede omkostninger, da Folketinget har vedtaget at alle långivere skal oplyse ÅOP. Det står for årlige omkostninger i procent, hvilket giver låntageren et godt overblik.

På denne måde er det svært for långivere at gemme skjulte gebyrer, og samtidig giver det låntageren en overskuelighed og mere gennemsigtighed. Det gør det samtidig også lettere for os, at sammenligne forbrugslån og guide dig til at vælge det bedste lån. Førhen var der en del långivere, der for eksempel satte en meget lav rente og promoverede sig på dette, men så var stiftelsesomkostningerne enormt dyre. Det undgår vi heldigvis i dag og det er dermed en del lettere og gennemskueligt at vælge et forbrugslån i dag.

Renter på forbrugslån

forbrugslånRenter er oftest højere ved et forbrugslån, end ved lån i banken. Grunden til dette, hænger sammen med at du i banken skal give en begrundelse for dit lån og stille en sikkerhed, hvilket giver banken mulighed for at tilbyde en lavere rente. Ved et forbrugslån skal du som nævnt før, ikke stille nogen sikkerhed eller give nogen begrundelse, og dermed er renten højere.

Det er også en mulighed at optage et gratis forbrugslån. Et gratis forbrugslån er oftest en mulighed med kortfristede lån, hvor løbetiden er på 30 dage. Her tilbydes et rentefrit lån, såfremt at der tilbagebetales inden for de 30 dage. Det er vigtigt at overveje det grundigt, inden du vælger denne type lån. Hvis du er i tvivl om du kan betale lånet tilbage inden for den givne frist, er det bedst at vælge et lån med en længere løbetid. Hvis du alligevel vælger et rentefrit lån med kort løbetid, og du ikke indfrier lånet inden for fristen, kan lånet ende med at blive en del dyrere, end et forbrugslån med en længere løbetid. Dermed er det vigtigt at overveje denne låntype ekstra grundigt, inden du beslutter dig.

Hvad er bedst: forbrugslån online eller i banken

I en fysisk bank, er det en mulighed at få et forbrugslån. Det kan være en god idé at gå til banken, hvis du helst vil have en rådgiver til at guide dig. Du skal dog være opmærksom på, at banken vil spørge ind til hvad du skal bruge lånet til, og at de nemt kan afvise din forespørgsel og processen er også længere end online. Dermed vil der også gå længere tid før du får lånet udbetalt. Fordelen ved at vælge et forbrugslån online, er at låneudbydere tilbyder at udbetale lånet hurtigt. Du skal ikke svare på hvad du skal bruge lånet til, og du skal ikke stille nogen sikkerhed.

Du skal dog være opmærksom på, at du ikke må være registreret i RKI. Online er det nemt at sammenligne de forskellige forbrugslån, for eksempel kan du bruge vores sammenligningstjeneste, der kan give dig et godt overblik. Online får du ikke en personlig bankrådgiver, men det er hurtigere at sammenligne de forskellige lån, end hvis du for eksempel skal rundt i forskellige banker. Der er altså fordele og ulemper, ved både forbrugslån i banken og online og det er op til den enkelte, at vælge hvad der er den bedste løsning.

Hvor hurtigt kan du få et forbrugslån

Et forbrugslån, uanset størrelse går oftest ret hurtigt. Det er varierer dog altid fra låneudbyder til låneudbyder, hvor hurtigt lånet udbetales. Tiden afhænger af den enkelte låneudbyders proces og størrelsen af lånet. Et større lån på over 10.000 kr., har oftest en længere løbetid og med et lån af denne størrelse eller større, går der oftest nogle dage, før pengene bliver udbetalt. Et forbrugslån som er mindre, altså under 10.000 kr. vil oftest være hurtigere, men der er en nyere lov der hedder sig at der skal gå 48 timer, før låneaftalen kan godkendes af låntager.

Denne lovgivning giver låntageren mulighed for en betænkningstid, hvilket giver dig en bedre sikkerhed. På den måde, kan du sikre dig at du har taget den rigtige beslutning, om at optage lånet. Det er også vigtigt at huske på, at du ikke er tvunget til at underskrive en låneaftale. Det er først efter den er underskrevet, at låneprocessen starter. Du har dermed mulighed for at fortryde, ved at undlade at underskrive aftalen.

Hvor meget kan du låne med et forbrugslån

Hvor meget du kan låne ved forbrugslån, variere fra udbyder til udbyder. I Danmark kan du ved  forbrugslån låne alt fra omkring 200 kr til 300.000 kr. Du kan altså nemt finde et forbrugslån der opfylder dine behov. Vi vil dog råde til dig, at overveje grundigt hvor meget du har behov for at låne. Det sker desværre ofte, at låntagere vælger et højere beløb end de rent faktisk har behov for, hvilket kan resulterer i problemer med tilbagebetaling.

Dermed er det vigtigt at du kun optager et lån, på det beløb du har råd til og behov for. Der er altid omkostninger forbundet med et forbrugslån, og dermed vil vi råde dig til at optage et lån der opfylder dit behov, og ikke mere end det. For at vælge det rigtige beløb for dig, kan det være en god idé at lægge et budget hvor du indregner omkostningerne ved lånet, for at sikre dig at du kan betale lånet tilbage. Hvis du ikke planlægger og udregner et budget, kan du ende i en ond cirkel, hvor du føler dig nødsaget til at optage et andet lån, for at betale det første lån tilbage, hvilket vi stærkt vil fraråde.