Er du en af de to følgende grupper af danskere, så kan du med stor fordel læse med. Rigtigt mange danskere har et eller flere lån, som naturligvis tager en stor bid af deres månedlige budget, og disse danskere kan umiddelbart deles op i to grupper. Der er dem der sidder med et dyrt lån, optaget til en høj rente og så er der dem, der har flere lån de går og betaler af på. Fælles for begge grupper, er, at de betaler mere end hvad der rent faktisk er nødvendigt.
Hvad mener I med det, tænker du sikkert. Lad os forklare. Hvis man har optaget et lån til en høj rente og den globale rente siden er faldet, så betaler man faktisk mere end man behøver og hvis man har flere lån og betaler afdrag på dem alle, så betaler man også mere end man rent faktisk behøver. Man kan selvfølgelig ikke bare sætte sine afdrag ned som man lyster, men ved at refinansiere sine lån, kan man bringe sine månedlige og årlige omkostninger ned. Hvordan? Dette kan du få svaret på, ved at læse med i resten af denne artikel.
Hvad går refinansiering ud på?
Selvom refinansiering på ingen måde er et nyt begreb, så er der mange der ikke ved hvad det indebærer samt hvordan man gør. For at starte med det mest basale, så er det at refinansiere et lån noget så simpelt, som at betale et eksisterende lån ud, ved at optage et nyt. Med andre ord, så optager man et lån og bruger pengene på at betale et andet lån ud. Som nævnt ovenfor, så er der to primære grupper af danskere, der kan have gavn af dette.
Hvis man er en af dem, der sidder med en høj rente på sit lån og dermed betaler et forholdsvist højt månedligt afdrag, så kan man refinansiere sit lån ved at optage et nyt, til en lavere rente og på den måde erstatte det gamle lån med et nyt og billigere lån. Det kan være en stor fordel for dem, som har optaget deres lån i en tid, hvor renten var usædvanlig høj. Ved at optage et nyt lån hvor renten er lav, kan man altså potentiel spare mange penge.
For dem der har flere lån, kan refinansiering også være en stor fordel. Hvis man f.eks. har 3 forskellige lån, så betaler man både 3 månedlige afdrag og renten 3 gange. Ved at optage et nyt lån (refinansiere) der er stort nok til at man kan betale alle tre eksisterende lån ud, skal man fremover kun betale ét månedligt afdrag og én rente. Det vil frigører en betragtelig sum for de fleste, selv hvis deres lån ikke er så store eller hvis de næsten har betale dem alle ud.
For at læse mere om refinansiering så besøg besterefinansiering.no.
Refinansiering er et lukket land for nogle
Selvom refinansiering af vores lån, vil være til gavn for stort set alle, så er det desværre ikke alle, som har mulighed for at refinansiere deres lån, medmindre de kan skaffe pengene til at dække eksisterende lån på anden vis. Det skyldes, at på samme måde som da man optog sine orginale lån, så skal man kunne fremvise en stabil indkomst af en vis størrelse, ligesom man skal kunne bestå et kredittjek. Hvis man ikke kan det, bliver det svært at refinansiere.
Man må selvsagt ikke stå i RKI eller lignende, hvis man er interesseret i at refinansiere et eller flere lån. Er det tilfældet, vil døren blive lukket, inden man overhovedet får stukket hovedet ind. Det skyldes at låneudbyderen vil være sikker på, at de kun låner penge ud til dem, som renten faktisk kan eller vil betale lånet tilbage. Hvis man er registreret i RKI, så siger det noget om hvordan man har håndteret gæld i fortiden, hvilket ikke er positivt.
Er man pletfri på den front, er det dog ikke nogen garanti for, at man kan blive godkendt til et lån. Der er som sagt også nogle basale krav til ens indkomst. Ikke så meget til størrelsen af samme, men til hvor meget af den indkomst der er tilbage, når man har betalt de fast udgifter. Det kaldes også rådighedsbeløbet og det er et tal, som låneudbyderen tager meget alvorligt, da det ikke kun handler om din overlevelsesevne, men også om man kan betale.
Her kan du refinansiere dine lån
Er du ikke i tvivl om, at du har orden nok i din økonomi og tilpas med penge til at kunne betale dine afdrag, så er det næste skridt du skal tage, at finde den låneudbyder, som kan tilbyde dig de bedste vilkår i forbindelse med det nye lån, der skal refinansiere det eller de gamle. Der findes mange muligheder derude, så det er en god idé, at bruge tid på at forstå hvem de er og hvad de kan tilbyde, for at finde præcist dén, der skiller sig ud fra de andre.
Som udgangspunkt kan man dele låneudbyderne op i to grupper; nemlig bankerne og så de andre forskellige lånevirksomheder, som der findes. Begge grupper har egne fordele og ulemper, og hvilken gruppe der er bedst til ens behov, er noget man bør tage sig god tid til at undersøge. Mange vælger banken alene af den grund, at de kender den og måske har en fast rådgiver, som de føler sig forpligtet til at forblive loyal overfor, men det er ikke altid bedst.
Selvom der kan være den fordel, at banken allerede kender dig og derfor er mere tilbøjelig til at godkende din ansøgning, så stiller de også nogle forholdsvis høje krav. Det betyder at selv de mest loyale kunder ikke altid kan få godkendt et lån. Her kan det være en fordel at prøve et andet sted, da er upersonligt og forgår online, og bedst af det: utroligt hurtigt og nemt, hvis man sammenligner med de mest kende danske banker vi har herhjemme.
Hold øje med disse ting
Når kommer til at optage et lån til refinansiering eller et hvert andet lån for den sags skyld, så er der nogle vigtige ting, som man skal have med i sine overvejelser. Hvis man ønsker at refinansiere, fordi man gerne vil have en lavere rente på sit lån, så er det naturligvis bankens eller låneudbyderens udlånsrente, som man skal have det største fokus på. Derfor skal man finde den eller de låneudbydere, der kan tilbyde den laveste rente, inden man går videre.
Ved at sortere alle de andre udbydere fra på denne måde, kan man give sig selv et større og mere fokuseret overblik, som kan ende med at være stor fordel for én på længere sigt. Det bliver nemlig lettere at finde frem til den helt rigtige. Udover renten er det blot at kigge på ÅOP og de andre vilkår forbundet med lånet, og så er det egentlig bare at vælge den, der kan give det bedste lånetilbud, men husk dette inden du takker ja… Billigst er langt fra altid bedst. Der er ofte en grund til at noget er billigt, så hav det i tankerne, inden du underskriver en låneaftale med en bestemt låneudbyder.