Hus med nøgler

Spar op til dit drømmehus

Nogle gange går livet ikke som man havde regnet med og det kan betyde at man lige pludselig skal spare nogle penge op i en fart, f.eks. hvis drømmehuset lige pludselig står til salg for snuden af dig. Læs videre her og find ud af hvordan du hurtigst kommer tæt på købet af dit drømmehus.

Der er realkreditlån men der er også egenbetaling

At købe hus er ikke nogen lille sag. Der er en masse omkostninger forbundet med et huskøb og det kan være nervepirrende om man køber katten i sækken og kommer til at forgælde sig unødigt. Det er dog de færreste der har pengene til at købe et hus uden nogen form for boliglån, så derfor starter vi med at se på hvad boliglån er for noget.

Boliglån er typisk det vi kalder for et realkreditlån, men du kan ikke låne 100% af den pris dit drømmehus koster, gennem realkredit. Afhængigt af om drømmehuset er ejerbolig, andelsbolig eller noget helt tredje, vil der være et krav om en form for egenbetaling også. Du kan læse mere om beregning af boliglån online, så du kan dykke helt ned i hvad der er op og ned i dette.

Mindst 5% i egenbetaling

Som du sikkert allerede har fundet ud af, kræves der som minimum at du selv har 5% af boligens værdi sparet op. Det bedste er at have 20%, men er der tale om et hus til 3 millioner kroner, vil det svare til at du har 600.000 kroner på din konto, som bare står og venter på at du bruger dem på dit drømmehus. Har du det, er det fantastisk for det giver dig bedre mulighed for faktisk at realisere din drøm.

Har du ikke helt de 20% sparet op endnu skal du ikke tøve og opgive. Nogle gange kan du nemlig få banken til at låne dig 15% af boligens værdi og så skal du blot selv lægge 5% i egenbetaling, hvilket svarer til 150.000 kroner i forhold til ovenstående eksempel. Dette virker lidt mere overskueligt for de fleste.

Tips til en hurtig opsparing

Har du ikke sparet de 150.000 kroner op endnu, er det med at komme op på hesten og se på hvordan du kan finde pengene hurtigst. Du kan f.eks. sælge alt det indbo du ikke har brug for, tage lidt ekstra vagter på arbejdet eller evt. hive et bijob ved siden af. Kig på dine nuværende udgifter. Hvad kan du egentlig godt undvære for en periode.

Du kan være uheldig at huset sælges for næsen af dig, men så har du i det mindste pengene sparet op til hvis noget nyt dukker op.